2013

Už po čtrnácté se předávaly ceny Investor a podnikatelská nemovitost roku. Soutěž, která upozorňuje na nejpřínosnější investorské projekty a průmyslové nemovitosti v České republice, zná své vítěze. Agentura CzechInvest společně se Sdružením pro zahraniční investice - AFI pod záštitou ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vyhlásila výsledky 18. června 2014 na pražském Žofíně.

Společné foto vítězů

Nejen objem investice, ale také nově vytvořená pracovní místa a přínos pro region představovaly hodnoticí kritéria pro odbornou porotu. Ta ve třech kategoriích vybrala investory, kteří byli pro Českou republiku v roce 2013 nejvýznamnější. První místo v kategorii Výroba patří společnosti LEGO Production, s.r.o., která na Kladensku vytvoří až 600 nových pracovních míst. Kategorii Výzkum a vývoj ovládla firmaHoneywell, spol. s r.o., která rozšiřuje své výzkumné a vývojové centrum v Brně. V oblasti IT a sdílených služeb nejvíce zaujal podnik Y Soft Corporation, a.s., jehož produkt YSoft SafeQ dokáže snížit náklady na tisk materiálů ve firmách.

„Je potěšující, že zájem investorů o Českou republiku roste. Letos proto mohla porota vybírat z opravdu zajímavých projektů. Zúčastněné firmy kromě důležitých pracovních míst přinášejí České republice také prestiž. Mezi investory se objevují jména známá po celém světě," říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ceny za podnikatelské nemovitosti se udílely také ve třech kategoriích. Průmyslovou zónou roku se stal Panattoni Park Stříbro. V kategorii Nemovitost roku pro technologická centra a služby bodoval Technologický Park Brno, a.s., který se nachází hned vedle kampusu Vysokého učení technického v Brně. Brownfieldem roku je Podnikatelská zóna Šternberk, která vyrostla v areálu bývalých kasáren ve Šternberku v Olomouckém kraji.

„Dostatečně připravená, vybavená a dostupná zóna je jedním z nejvýznamnějších faktorů v rozhodovacím procesu drtivé většiny investorů. Je proto důležité upozornit veřejnost na průmyslové zóny a nemovitosti, které se na příchod investorů aktivně připravují a chtějí jim nabídnout to nejlepší zázemí. Význam má i oceňování brownfieldů, které se mohou z nevyužívaných objektů proměnit v živá místa, kde firmy zapustí kořeny," říká Ondřej Votruba, pověřený řízením agentury CzechInvest.

Stejně jako v loňském roce udělilo i letos dvě zvláštní ocenění Sdružení pro zahraniční investice - AFI. V první kategorii uspěla firma Mann + Hummel Service s.r.o. a v druhé společnost ON SEMICONDUCTOR CZECH REPUBLIC, s.r.o.

„Oba ocenění vyvíjí v České republice aktivity výrobní, strategické i vývojové. Zahájit vývojové aktivity mimo mateřskou zemi bývá přitom velmi strategické rozhodnutí, kterému ve většině případů předchází právě výrobní činnost a seznámení se s místním prostředím. Obě firmy navíc působí v regionech s vysokou mírou nezaměstnanosti. Německá společnost Mann + Hummel našla zjevně ideální prostředí pro své aktivity na Vysočině a je zde velmi dobře vnímána, americký ON Semiconductor před lety převzal bývalý výrobní areál TESLY v Rožnově pod Radhoštěm a vytvořil zde přes 1 000 pracovních míst," říká Kamil Blažek, předseda Řídicího výboru Sdružení pro zahraniční investice - AFI.

V komisi, která vybírala vítěze, zasedli zástupci agentury CzechInvest, AFI, ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financí. Důležitými faktory, které rozhodovaly o oceněných mezi investory, byly počty přislíbených pracovních míst, objemy investic a také míra nezaměstnanosti v daném kraji. Nejlepší podnikatelské nemovitosti porota vybírala z databáze nemovitostí agentury CzechInvest. Rozhodující kritéria pro vítězství představovala výše investice do výstavby, nová pracovní místa, přínos pro společnost, zvýšení atraktivity regionu i technologická vybavenost. Ceny AFI se zaměřovaly na celorepublikový přínos hodnocených firem.

Slavnostní večer moderovala redaktorka České televize Marcela Augustová. Hlavním partnerem soutěže byla banka ČSOB, dlouhodobí partneři AFI - Erste Corporate Banking a realitní skupina CPI Group - a Grafton Recruitment. Akci podpořily také AC&C Public Relations a Zátiší Group. Mediální podporu akce zajistily týdeník Ekonom, magazín Trade News, Hospodářské noviny a webový portál IHNED.cz, časopis Komora.cz a Rádio ZET.

Vyhlášení výsledků soutěže Investor a podnikatelská nemovitost roku 2013 bylo nově součástí Týdne investic, který se letos konal poprvé. Týden investic organizuje agentura CzechInvest.

Kompletní výsledky najdete v příloze.

Videoportréty vítězných projektů:

LEGO Production s.r.o.

Y Soft Corporation, a.s.

Honeywell, spol. s r.o.

Panattoni Park Stříbro

Technologický Park Brno, a.s.

Podnikatelská zóna Šternberk

ON SEMICONDUCTOR

MANN + HUMMEL Service s.r.o.

Záznam ze slavnostního večera

Připojené soubory

Popis souboru Typ Velikost Datum

Výsledky soutěže

PDF dokument 260,6 kB 19.6.2014


API

Etická linka CzechInvest

Logo ministerstva průmyslu a obchodu ČR