2012

Investor a Podnikatelská nemovitost roku 2012 se letos uskutečnil po třinácté. V soutěžích soupeřily investorské projekty a také nemovitosti, na kterých v roce 2012 oznámil investici alespoň jeden investor ze zpracovatelského průmyslu, strategických služeb nebo technologických center. Dále mohly soutěžit ty regenerované brownfieldy, které mají největší přínos pro region a tamní obyvatele.

Společné foto vítězů

Objem investice, počet nově vytvořených pracovních míst nebo přínos pro region. Nejen to rozhodlo o nejvýznamnějších investorech, kteří si pro svoji investici v loňském roce zvolili Českou republiku. Kategorii Výroba ovládla společnost Automotive Lighting, Výzkum a vývoj Eaton Elektrotechnika a IT a sdílené služby Comdata Czech. Vítěze vyhlásila agentura CzechInvest společně se Sdružením pro zahraniční investice – AFI ve středu 6. listopadu v Kongresovém centru České národní banky v Praze.

„Česká republika investory potřebuje, zahraniční i tuzemské. Jsem rád, že jsme mohli ocenit ty, jejichž přínos byl v loňském roce nejvýznamnější. Poděkování ale patří i menším investorům. V dnešní době je pro nás cenné každé nově vytvořené pracovní místo, obzvlášť v regionech jako jsou Moravskoslezský či Ústecký kraj,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, který předal ocenění v kategorii Výroba.

Druhá část večera patřila podnikatelským nemovitostem. Největší objem investic v roce 2012 přilákal CTPark Mladá Boleslav, a zvítězil tak v kategorii Průmyslová zóna, Areál vědecko-technických parků Roztoky získal ocenění v kategorii Nemovitost roku pro technologická centra a služby a Brownfieldem roku se stala zregenerovaná přádelna, ve které sídlí společnost DIKRT.

„Připravené podnikatelské nemovitosti, ve kterých investoři mohou najít útočiště, jsou jedním z kritérií, podle kterých se potenciální investoři rozhodují, kam umístí svoji investici. CzechInvest spravuje unikátní databázi, do které se může zaregistrovat jakákoliv podnikatelská nemovitost na území České republiky. Nemovitosti z databáze nabízíme investorům a pochází z ní i vítězové soutěže,“ doplňuje generální ředitel agentury CzechInvest Marian Piecha.

Úplnou novinkou bylo v letošním roce předání ceny v kategorii AFI Cena za významný počin v oblasti investic. Získala ji společnost Tex Trading Cavaliere, která zachránila desítky pracovních míst na Jesenicku a umožnila pokračování lokální kulturní tradice šití obleků. Nově se předávalo ocenění i v kategorii AFI Cena za dlouholetý přínos investičnímu prostředí ČR, které obdržela Česko-německá obchodní a průmyslová komora.

„Zkušenosti AFI s investicemi v předchozím roce ukazují, že Česká republika si i nadále drží v rámci Evropy pozici velmi atraktivní destinace pro investování. Zástupci investorů oceněných na dnešním slavnostním vyhlášení tuto skutečnost jen dokládají," říká předseda Sdružení pro zahraniční investice - Afi Kamil Blažek.

Nejvýznamnější investory, jejichž projekty v loňském roce zprostředkovala agentura CzechInvest, vybrala odborná komise složená ze zástupců CzechInvestu, AFI, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva financí ČR. O vítězích rozhodovala například přislíbená pracovní místa, objem investice nebo míra nezaměstnanosti v daném kraji. Odborná komise rovněž hodnotila podnikatelské nemovitosti, které pocházejí z databáze agentury CzechInvest. Kritéria se v rámci jednotlivých subkategorií mírně lišila. Rozhodující roli hrála například výše investice do výstavby, počet nově vytvořených pracovních míst, společenský přínos, zvýšení atraktivity regionu, ale také technologická vybavenost objektu. Ceny sdružení AFI se zaměřily na pozitivní dopad aktivit jednotlivých subjektů na českou ekonomiku.

Slavnostní večer se konal pod záštitou prezidenta Miloše Zemana a záštitou ministra průmyslu a obchodu Jiřího Ciencialy . Akci moderovala Marcela Augustová. Hlavními partnery soutěže byli ČEZ a ČSOB a partnerem CPI Group. Akci podpořily společnosti Zátiší Group, AC&C Public Relations a QUIX, agentura CzechTrade, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Exportní a garanční a pojišťovací společnost a Hospodářská komora ČR. Mediálními partnery akce byly týdeník Ekonom, magazín o obchodu Trade News, časopis Komora.cz a portál ProByznys.info.

Kompletní výsledky najdete v příloze.

 

Videoportréty vítězných projektů:

Automotive Lighting s.r.o.

Eaton Elektrotechnika s.r.o.

Comdata Czech s.r.o.

CTPark Mladá Boleslav

Areál vědeckotechnických parků Roztoky

DIKRT spol. s r.o.       

Tex Trading Cavaliere s.r.o.

Česko-německá obchodní a průmyslová komora

Záznam ze slavnostního večera

Ministerstvo průmyslu a obchodu CzechInvest Afi

Hlavní partneři

Skupina ČEZ ČSOB

Partner

CPI Group

Supporting partners

Zátiší Group AC&C Public Relations Quix - Art of Inspiration CzechTradeAsociale malých středních podniků a živnostníků ČR EGAP Hospodářská komora České republiky

Mediální partneři

EkonomTRADE NEWSKomora.czProByznys.info


API

Etická linka CzechInvest

Logo ministerstva průmyslu a obchodu ČR