Vítězové a předávající

Podnikatelská nemovitost roku 2008, vítězové v kategoriích:

  • Průmyslová zóna roku: Průmyslová zóna Český Těšín - Pod zelenou
  • Brownfield roku: ZOK System, Havlíčkův Brod
  • Vědeckotechnická nemovitost roku: Biotechnologický inkubátor INBIT, Brno
  • Průmyslový park roku:  Panattoni D5 Logistics Park, Stříbro
  • Industriální agent roku: Cushman & Wakefield
  • Manažer roku:Věra Palkovská, starostka, manažerka zóny Třinec-Baliny

Biotechnologický inkubátor INBIT v Brně, průmyslová zóna Pod zelenouČeském Těšíně nebo D5 Logistics Park společnosti Panattoni u Stříbra na Tachovsku – to všechno jsou podnikatelské nemovitosti, které podle názoru odborné poroty soutěže Podnikatelská nemovitost roku vloni nejvíc přispěly k rozvoji podnikání v České republice.

Ocenění za nejlepší regeneraci brownfieldu získala společnost ZOK System z Havlíčkova Brodu. Cenu pro Industriálního agenta roku, letošní novinku soutěže, si odnáší tým brokerské společnosti Cushman & Wakefield. A konečně manažerkou podnikatelské nemovitost roku se stala starostka města Třinec a manažerka průmyslové zóny Třinec-Baliny Věra Palkovská.

„Aby mohla Česká republika přilákat nové investory, potřebuje k tomu špičkové podnikatelské nemovitosti. Takové, jaké právě dnes oceňujeme,“ říká Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest. „V závěru roku se spolu s odeznívajícím propadem globální ekonomiky zřetelně oživil zájem o nové investice do České republiky. Díky kvalitním podnikatelským nemovitostem napříč celou Českou republikou budeme schopni tento zájem uspokojit.“

„Je potěšitelné, že za současných složitých makroekonomických podmínek dokáže Česká Republika pružně zareagovat na poptávku po prostorech pro velké průmyslové projekty i pro servisní, výzkumná a vývojová střediska. Investoři mají menší zájem investovat na zelené louce a hledají spíše existující prostory, které si mohou pronajmout,“ zdůrazňuje Jan Bobek, předseda Sdružení pro zahraniční investice – AFI.

Devátý ročník ocenění Podnikatelská nemovitost roku už tradičně pořádala agentura CzechInvest spolu se Sdružením pro zahraniční investice – AFI. Generálním partnerem slavnostního večera byla energetická skupina ČEZ, partnerem pak skupina finanční – ČSOB. Slavnostní vyhlášení se konalo v industriálním prostředí Centra pro moderní umění DOX v pražských Holešovicích, které samo vzniklo regenerací opuštěné tovární haly na moderní výstavní, galerijní a společenský prostor.

Letošní ročník přinesl novinku v podobě ocenění pro Industriálního agenta roku. To mohl získat tým, který vloni zprostředkoval nejvíc kvalitních a úspěšně dokončených nájemních a akvizičních transakcí s investory z oblasti zpracovatelského průmyslu, opravárenských center a center sdílených služeb nebo výzkumu a vývoje. Tím byl vloni industriální tým společnosti Cushman & Wakefield.

„Pro letošní ročník jsme symbolicky vybrali industriální prostory centra DOX. V něm až do roku 1989 fungovala kovářská dílna. Pak ale objekt, který se nachází prakticky v centru města, zpustnul a na znovuuvedení do života čekal až do počátku nového tisíciletí. Pávě zájem o brownfieldy a jejich intenzivnější využívání se snažíme maximálně podporovat,“ zdůraznila Alexandra Rudyšarová.

Do aktuálního ročníku soutěže se přihlásily na tři desítky podnikatelských nemovitostí z celé České republiky. Jejich finální pořadí určovala expertní komise složená ze zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, agentury CzechInvest a předchozích vítězů soutěže. Přihlásit se mohly nemovitosti, jejichž příprava se uskutečnila v průběhu roku 2008 nebo na kterou v daném období oznámil investici alespoň jeden investor z oblasti zpracovatelského průmyslu, strategických služeb nebo výzkumu a vývoje.

Slavnostní vyhlášení oceněných projektů sledovaly na tři stovky hostů z řad developerů, majitelů
a nájemců podnikatelských nemovitostí, poslanců, senátorů, hejtmanů a dalších významných hostů. Večerem provázela Nora Fridrichová.

Podnikatelská nemovitost roku 2008, ocenění:

Průmyslová zóna roku

1. místo: Průmyslová zóna Český Těšín - Pod zelenou

2. místo: Průmyslová zóna Černovická terasa, Brno

3. místo: Průmyslová zóna Frýdek-Místek - Chlebovice

Brownfield roku

1. místo: ZOK System, Havlíčkův Brod

2. místo: LAKOVNA HAJDÍK, Jablůnka na Vsetínsku

3. místo: POINT CZ, Medlov na Brněnsku

Vědeckotechnická nemovitost roku

1. místo: Biotechnologický inkubátor INBIT, Brno

2. místo: Jihočeský vědeckotechnický park České Budějovice

3. místo: CTPark Brno

Průmyslový park roku

1. místo: Panattoni D5 Logistics Park, Stříbro na Plzeňsku

2. místo: CTPark Brno

3. místo VGP Park Liberec

Industriální agent roku

1. místo: Cushman & Wakefield

2. místo: CB Richard Ellis

3. místo: DTZ Czech Republic

Manažer roku

Věra Palkovská, starostka města Třinec, manažerka průmyslové zóny Třinec-Baliny


API

Etická linka CzechInvest

Logo ministerstva průmyslu a obchodu ČR